Banner image
Content / EFL / grammar-reference / op-articles .. concise-view << previous next >>
a határozatlan névelo meg a határozott névelo (The/a/an)

A névelok használata az angolban nagyjából megegyezik a magyarban is ismert szabályokkal. Így a határozatlan névelo, az a/an, ami magyarul egy, akkor fordul elo, ha a fonév egyes számban van, és megszámolható. pl. egy könyv, egy elefánt bébi. De nem *egy víz, ahogy az angolban sem, hacsak nem egy pohár vizet akarunk mondani. Angolban azért van két határozatlan névelo, mert az egyik, az a, mássalhangzóval kezdodo szavak, az an pedig magánhangzóval kezdodo szavak elott fordul elo. Vegyük észre azonban, hogy az an hour fonév elott azért van an, mert a szó elso ‘h’ betuje ebben és hasonló szavakban (pl. honour) néma (silent ‘h’) a sztenderd angol nyelvi változatokban. A Cockneyban (kelet-londoni dialektus) például nem, s ott az a hour lesz a “helyes”, ami nem helyes.

A határozott névelo

Ez a the az angolban. Hogy mikor kell, ill. nem kell használni, azt számos nyelvtani szabály írja elo. De, mint a magyarban is az a/az, általában akkor fordul elo, amikor a beszélo és beszélgeto társ is jól tudja, mirol van szó. Felkelt a nap. Mindketto jól tudja, melyik nap. Csukd be az ajtót. Azt az ajtót, ami itt van a szobában és elfelejtetted becsukni. Egy másik jellemzo, és úgyszintén közös, szabály a határozott névelo használatára az ún. “second mention”, azaz amikor egy tárgyat, személy elozoleg már említettünk. A sarkon áll egy férfi. A férfi virágot tart a kezében. A határozott névelot az angolban és a magyarban is használhatjuk egyes számban (a srác), többes számban (a srácok), és megszámlálhatatlan fonevekkel is (a víz). Természetesen mivel két különbözo nyelvrol van szó (magyar és angol) a névelok használatát leíró szabályok közt is sok (nagyon sok) az eltérés. pl. A péter focista típusú mondatokban a focista elott nincs névelo a magyarban, míg az angolban általában szükséges: peter is a football player. Vagyis ahogy azt Hamlet is mondta, “a többi néma csönd”. Azaz eltérések halmaza. A határozott névelo (The) a határozatlan névelo, az (a/an) Articles and determination in English (The/a/an)

There is a term in English Grammar called DETERMINATION. This term may be used for the function of words and (sometimes) phrases which, in general, determine what kind of reference a noun phrase has: for example, whether it is definite like the or indefinite like (a/an), partitive like some or universal like all.

Semantically, all noun phrases are either definite or indefinite in meaning. But some heads (lexical items of phrases carrying its primary semantic meaning) are by their very nature self-determining: proper nouns and personal pronouns, for example, are inherently definite, and in this sense incorporate their own determiner. In such cases, then, a noun phrase will not generally contain a separate word with a determinative function.

Rule: Self-determining noun phrases do not use articles

.
Leon says: Don't use The with a noun that already determines exactly which thing we are speaking about.

Examples of self-determining noun phrases

Examples of noun phrases that use articles but appear self-determining

When the head is a common noun, on the other hand, determination as a syntactic function is normal, if not obligatory: we cannot, for instance, omit the articles (lexical items belonging to the larger class of determiners) the and a in \"The driver was a man.\" There appears to be an exception to this generalisation because not all common nouns go with articles if they are plural or uncount (women and water respectively). In case of apparent absence of an article we usally speak about the ZERO article. The definite article (The) The indefinite article (a/an)
Website by Ibiscuits